В Україні вдалося уникнути більшості випадків зараження комп’ютерним вірусом-шифрувальником у держсекторі – Держспецзв’язку

В Україні вдалося уникнути більшості випадків інфікувань інформаційних систем державного сектору комп’ютерним вірусом-шифрувальником, що вразив у п’ятницю багато країн світу, повідомили в Державній службі спеціального зв’язку і захисту інформації України.

Цього змогли досягти в результаті оперативно вжитих заходів і завдяки завчасному попередженню про масову розсилку цього шифрувальника та наданню необхідних рекомендацій, мовиться в повідомленні.

За даними Держспецзв’язку, переважна більшість інфікувань відбулася через відкриття шкідливих долучених файлів (документів Word, PDF-файлів), які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних структур та державних установ.

«Атака, основною метою якої було розповсюдження шифрувальника файлів WannaCrypt, використовувала мережеву вразливість MS17-010, у результаті експлуатації якої на інфіковану машину встановлювався набір скриптів, використовуваних зловмисниками для запуску згаданого шифрувальника файлів», – повідомили у відомстві.

Держспецзв’язку радить звернути увагу на рекомендації за посиланням: http://cert.gov.ua/?p=2580.

У п’ятницю десятки тисяч комп’ютерів і комп’ютерних мереж, у тому числі великих організацій і установ, у десятках країн світу були вражені вірусом-«вимагачем», що блокує доступ до більшості файлів комп’ютера, шифруючи їх, виводить на монітор напис про те, що «файли зашифровані», і пропозицію заплатити суму у 300, а в деяких випадках і 600 доларів США у віртуальній валюті біткойнах, щоб розблокувати доступ до них і повернути працездатність комп’ютера. Найбільш потерпілою країною назвали Росію, Україна йшла слідом.

leave a reply: