Адвокати Януковича: Ростовський суд повідомив про готовність організувати відеозв’язок з судом Києва 18 травня

Адвокати колишнього президента України Віктора Януковича заявляють, що Ростовський обласний суд Росії повідомив про готовність до організації відеозв’язку з судом Києва для забезпечення участі Віктора Януковича у судовому засіданні 18 травня.

Як повідомляє адвокатське об’єднання «Aver Lex», яке здійснює захист екс-президента, така відповідь від Ростовського суду прийшла на запит адвокатів про організацію участі Януковича у підготовчому засіданні у форматі відеоконференції за міжнародною процедурою.

«За умови надходження до Ростовського обласного суду відповідного звернення Оболонського районного суду про надання міжнародної правової допомоги, воно буде розглянуто в установленому порядку», – зазначив у своїй відповіді заступник голови Ростовського облсуду Росії Володимир Носов, якого цитує «Aver Lex». 

Захист Януковича наполягає на необхідності організації відеоконференції у порядку міжнародної правової допомоги.

Адвокати вважають, що запропонований Оболонським судом спосіб проведення відеоконференції не передбачений чинним Кримінальним процесуальним кодексом України.

Минулого тижня речниця генпрокурора Лариса Сарган заявила, що Оболонський районний суд Києва надав можливість Януковичу брати участь у судовому засіданні 18 травня по відеозв’язку, де б він не перебував, а відповідний лист-роз’яснення направлений адвокатам екс-президента.

Після цієї заяви адвокати Януковича сказали, що відеозв’язок з їхнім підзахисним має бути організовано у порядку міжнародної правової допомоги, тому вони направили звернення до Міністерства юстиції Росії та Ростовського обласного суду з проханням організувати відеоконференцію.

4 травня суд оголосив перерву в підготовчому засіданні у справі про державну зраду Януковича до 18 травня. Таке рішення суд ухвалив після часткового задоволення клопотання захисту колишнього президента-утікача про організацію відеоконференції з ним.

Віктор Янукович та багато з представників його оточення втекли з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість із них переховуються у Росії.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович, як свідок, давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

leave a reply: